fbpx

על טעם ועל קרח – הדרך הנכונה לשתות וויסקי

שנים רבות עוסקים חובבי הוויסקי בשאלה מה הדרך הנכונה לשתות ויסקי – עם או בלי קרח, עם מים או תוספת או באיזו כוס. כדי לענות על שאלות אלו, יש לעשות הפרדה ברורה בין טעימה מקצועית לבין שתייה בבר, על חוף הים או בבית בסוף יום העבודה. מדובר בשני אירועים שונים לחלוטין, שלהם מטרות אחרות לגמרי. טעימה מקצועית מטרתה לקחת משקה ולפרק אותו לגורמים וזאת על מנת לזהות כל פסיק ופסיק באופיו. טעימה מקצועית בהכרח אינה קשורה להנאה, אלא לעבודה. מטרתה היא להכיר את המשקה בצורה הטובה והאינטימית ביותר, גם אם הוא אינו ממש לטעמנו. טעימה מקצועית היא כלי המאפשר לאנשים בתעשיית האלכוהול להוציא את המוצר הטוב, המוקפד והמדויק ביותר.

לטעימה מקצועית חוקים מאוד ברורים. שלושה כללי ברזל. (כללים הנכונים עבור כל טעימה מקצועית של משקאות בעלי חוזק אלכוהולי של 40 אחוז ומעלה)

1. חוש הריח

כאשר אנו לוגמים משקה מסוים, חושי הטעם והריח הם החושים החשובים ביותר המשתתפים במשחק. אך כאשר מדובר בטעימה מקצועית, חוש הריח הוא החוש העיקרי והחשוב ביותר.

אדם ממוצע מסוגל לזהות אלפי ריחות שונים. חוש הטעם שלנו מורכב סך הכל מחמישה טעמים בלבד: מר, מתוק, חמוץ מלוח ואוממי (טעם שנחשף רק לאחרונה עי מדענים יפנים). כיוון שחוש הריח רגיש פי כמה וכמה מחוש הטעם, הוא גם החוש החשוב ביותר בטעימה מקצועית. עיקר עבודתם של העוסקים במלאכת הטעימה מתרכז בחוש הריח. זוהי גם הסיבה שלטעימה מקצועית קוראים בשפה המקצועית Nosing. הרחה אחת יכולה לספק מידע רב ומדויק על המשקה.

2. צורת הכוס

פועל יוצא של חשיבות הריח בוויסקי הוא צורת הכוס שבה משתמשים בטעימה מקצועית (להזכירכם, מדובר בהרחה מקצועית יותר מאשר בטעימה מקצועית). קיים ניסוי מעניין המדגים את העניין. קחו משקה אלכוהולי עם 40 אחוזי אלכוהול ומזגו ממנו לשתי כוסות. כוס אחת כוס וויסקי רגילה, וכוס שנייה כוס ברנדי (סניפטר). נסו להריח את המשקה מכוס הוויסקי ראשונה, ולאחר מכן מכוס הברנדי. אף שמדובר באותו משקה, הריח יהיה שונה לחלוטין. לצורת הכוס השפעה אדירה. הרחה מכוס ברנדי תהיה חוויה עוצמתית הרבה יותר מהרחה מכוס ויסקי רגילה.

מבנה הכוס קובע כיצד האדים והריחות שבחלל הכוס יגיעו אל האף שלנו, וכמה יתפזרו לאוויר. כוס טעימה מקצועית לכהלים בעלי ריכוז של ארבעים אחוז, היא מעין שילוב בין כוס קוניאק לכוס יין. מטרת כוס טעימה מקצועית היא לשלוח בצורה המדויקת ביותר את כל הריחות שבמשקה אל האף שלנו, מבלי לאבד דבר לאוויר שמסביב.

3. מהילה עם מים

כאשר אנו מדברים על טעימה/הרחה מקצועית של כהלים בעלי אחוז גבוה, חשוב להבין כי אחוז האלכוהול הגבוה מקשה על ההרחה. אלכוהול באחוז גבוה נוא מאוד דומיננטי ומכסה על שאר הריחות. מסיבה זו, בטעימה מקצועית מוסיפים מים למשקה על מנת להוריד את אחוז האלכוהול הגבוה. בטעימות מקצועיות, מוסיפים מים (בטמפרטורת החדר) עד שאחוז האלכוהול יורד לשיעור של 25–30 אחוז (יחס של כמעט 1:1 בין תוספת המים למשקה שבכוס).

הסקוטים אוהבים להשוות את ריחו של הוויסקי לאחר שהוספנו לו מים לריח האוויר הרענן והאדמה המתעוררת לאחר הגשם הראשון.

דילול עם מים, הרחה ושימוש בכוס טעימה נכונה הם שלושת עמודי התווך של כל טעימה מקצועית.

איש הישר בעיניו יעשה

עד כאן הכול טוב ויפה, אך כאן מסתיים הפרק המקצועי. אם בטעימה מקצועית ישנם כללים ברורים כיצד להתנהל, כאשר אנו רוצים ליהנות, אין חוקים – הכל מותר ואיש הישר בעיניו יעשה. כאן הדרך הנכונה לשתות ויסקי היא בדיוק כמו שמתאים לך…

בעולם מלא בשינויים ובמהפכות, עולם בו הכול מותר ולגיטימי, אל לנו להיתקע ולהיעצר אל מול מיתוסים או הרגלים. בעולם מלא אפשרויות יש לכל אחד מאתנו החופש והאפשרות ליצור משהו חדש. בעולם שבו אין נכון ולא נכון, וקשה למצוא אמת אחת, מה שנכון הוא מה שמתאים ואיך שטעים, ומה שמאפשר לכל אחד ליהנות מהוויסקי שלו בדרכו שלו – וזה כל הסיפור.

על טעם ועל קרח – הדרך הנכונה לשתות וויסקי

שנים רבות עוסקים חובבי הוויסקי בשאלה מה הדרך הנכונה לשתות ויסקי – עם או בלי קרח, עם מים או תוספת או באיזו כוס. כדי לענות על שאלות אלו, יש לעשות הפרדה ברורה בין טעימה מקצועית לבין שתייה בבר, על חוף הים או בבית בסוף יום העבודה. מדובר בשני אירועים שונים לחלוטין, שלהם מטרות אחרות לגמרי. טעימה מקצועית מטרתה לקחת משקה ולפרק אותו לגורמים וזאת על מנת לזהות כל פסיק ופסיק באופיו. טעימה מקצועית בהכרח אינה קשורה להנאה, אלא לעבודה. מטרתה היא להכיר את המשקה בצורה הטובה והאינטימית ביותר, גם אם הוא אינו ממש לטעמנו. טעימה מקצועית היא כלי המאפשר לאנשים בתעשיית האלכוהול להוציא את המוצר הטוב, המוקפד והמדויק ביותר.

לטעימה מקצועית חוקים מאוד ברורים. שלושה כללי ברזל. (כללים הנכונים עבור כל טעימה מקצועית של משקאות בעלי חוזק אלכוהולי של 40 אחוז ומעלה)

1. חוש הריח

כאשר אנו לוגמים משקה מסוים, חושי הטעם והריח הם החושים החשובים ביותר המשתתפים במשחק. אך כאשר מדובר בטעימה מקצועית, חוש הריח הוא החוש העיקרי והחשוב ביותר.

אדם ממוצע מסוגל לזהות אלפי ריחות שונים. חוש הטעם שלנו מורכב סך הכל מחמישה טעמים בלבד: מר, מתוק, חמוץ מלוח ואוממי (טעם שנחשף רק לאחרונה עי מדענים יפנים). כיוון שחוש הריח רגיש פי כמה וכמה מחוש הטעם, הוא גם החוש החשוב ביותר בטעימה מקצועית. עיקר עבודתם של העוסקים במלאכת הטעימה מתרכז בחוש הריח. זוהי גם הסיבה שלטעימה מקצועית קוראים בשפה המקצועית Nosing. הרחה אחת יכולה לספק מידע רב ומדויק על המשקה.

2. צורת הכוס

פועל יוצא של חשיבות הריח בוויסקי הוא צורת הכוס שבה משתמשים בטעימה מקצועית (להזכירכם, מדובר בהרחה מקצועית יותר מאשר בטעימה מקצועית). קיים ניסוי מעניין המדגים את העניין. קחו משקה אלכוהולי עם 40 אחוזי אלכוהול ומזגו ממנו לשתי כוסות. כוס אחת כוס וויסקי רגילה, וכוס שנייה כוס ברנדי (סניפטר). נסו להריח את המשקה מכוס הוויסקי ראשונה, ולאחר מכן מכוס הברנדי. אף שמדובר באותו משקה, הריח יהיה שונה לחלוטין. לצורת הכוס השפעה אדירה. הרחה מכוס ברנדי תהיה חוויה עוצמתית הרבה יותר מהרחה מכוס ויסקי רגילה.

מבנה הכוס קובע כיצד האדים והריחות שבחלל הכוס יגיעו אל האף שלנו, וכמה יתפזרו לאוויר. כוס טעימה מקצועית לכהלים בעלי ריכוז של ארבעים אחוז, היא מעין שילוב בין כוס קוניאק לכוס יין. מטרת כוס טעימה מקצועית היא לשלוח בצורה המדויקת ביותר את כל הריחות שבמשקה אל האף שלנו, מבלי לאבד דבר לאוויר שמסביב.

3. מהילה עם מים

כאשר אנו מדברים על טעימה/הרחה מקצועית של כהלים בעלי אחוז גבוה, חשוב להבין כי אחוז האלכוהול הגבוה מקשה על ההרחה. אלכוהול באחוז גבוה נוא מאוד דומיננטי ומכסה על שאר הריחות. מסיבה זו, בטעימה מקצועית מוסיפים מים למשקה על מנת להוריד את אחוז האלכוהול הגבוה. בטעימות מקצועיות, מוסיפים מים (בטמפרטורת החדר) עד שאחוז האלכוהול יורד לשיעור של 25–30 אחוז (יחס של כמעט 1:1 בין תוספת המים למשקה שבכוס).

הסקוטים אוהבים להשוות את ריחו של הוויסקי לאחר שהוספנו לו מים לריח האוויר הרענן והאדמה המתעוררת לאחר הגשם הראשון.

דילול עם מים, הרחה ושימוש בכוס טעימה נכונה הם שלושת עמודי התווך של כל טעימה מקצועית.

איש הישר בעיניו יעשה

עד כאן הכול טוב ויפה, אך כאן מסתיים הפרק המקצועי. אם בטעימה מקצועית ישנם כללים ברורים כיצד להתנהל, כאשר אנו רוצים ליהנות, אין חוקים – הכל מותר ואיש הישר בעיניו יעשה. כאן הדרך הנכונה לשתות ויסקי היא בדיוק כמו שמתאים לך…

בעולם מלא בשינויים ובמהפכות, עולם בו הכול מותר ולגיטימי, אל לנו להיתקע ולהיעצר אל מול מיתוסים או הרגלים. בעולם מלא אפשרויות יש לכל אחד מאתנו החופש והאפשרות ליצור משהו חדש. בעולם שבו אין נכון ולא נכון, וקשה למצוא אמת אחת, מה שנכון הוא מה שמתאים ואיך שטעים, ומה שמאפשר לכל אחד ליהנות מהוויסקי שלו בדרכו שלו – וזה כל הסיפור.